Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál

Írta: Borsos Bertalan
A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál eddig sohasem látott, a Kárpát-medence harminc helyszínén egyidőben, azonos programpontokkal megvalósuló nagyszabású rendezvény. A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát.
A fesztivál idején, Csíkszeredától Körmendig, a Kárpát-medence harminc helyszínén, azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével zajlik istentisztelet, majd a templom előtti tánc. Igazi látványosságnak ígérkezik a néptáncosok, népzenészek felvonulása, a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.
30 HELYSZÍNEN, egyidőben a Kárpát-medencében: Bőszénfa–Ropolypuszta, Budapest, Csíkszereda, Csongrád, Debrecen, Eger, Jászapáti, Kecskemét, Kozármisleny, Körmend, Lenti, Marosvásárhely, Nagyida, Nagyvárad, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Perkő, Révkomárom, Salgótarján, Sárospatak, Szabadka-Palics, Szarvas, Szamosújvár, Százhalombatta, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Vitnyéd
A közös programokat követően délután, helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanításokkal, népzenei és kézműves bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódik a különleges fesztivál. A közel 20 000 táncos, zenész és kézműves részvételével létrejövő páratlan rendezvényen az érdeklődők megláthatják, hogy miként őrzi, éli meg és teremti ujjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sokezer idős és fiatal, határainkon innen és túl.
Programok:
10:00 – Ökumenikus Istentisztelet a Szent Mihály Templomban
11:00 – Közös zalai össztánc a Művelődési Központ előtti téren
11:20 – Zenés, táncos felvonulás a Művelődési Központ körül
12:00 – Fesztivál Megnyitó a központi színpadon, a Művelődési Központ előtt.
12:30 – Kalotaszegi össztánc
12:50 – ÜSTökös Családi Kompánia – “Mátyás és az ördögök” zenés-táncos interaktív műsor
13:30 – Pro Arte Egyesület – Napvirág Bábcsoport bábelőadása
14:00 – Népzenészek Együtt – a zenekarok közös koncertje
14:30 – Tarsoly Egyesület – “Zöldbajusz Marci királysága” c. népzenés bábjáték
15:15 – Hangszersimogató – Szőcs Emesével és Henczi Dáviddal
16:00 – “Táncolj velünk” – Moldvai táncok Hardi Andrással és a ReFolk Zenekarral
16:30 – “Táncolj velünk” – Zalai táncok Tóth Istvánnal
17:00 – Pásztorünnep
17:30 – Gálaműsor
20:00 – Táncház