Kerka Táncegyüttes - Lenti

"Az egyes nemzetek szellemiségét meghatározza valami titokzatos egyediség ami – akár a DNS – a kultúrát örökíti át  nemzedékről nemzedékre. Ettől más és más, ettől érdekes. A magyar kultúra legjava ilyen: nemzeti és egyetemes."

 A Kerka Táncegyüttes Lentiben, Magyarország nyugati részén az osztrák, horvát és szlovén határ közelében található kisvárosban működik. 1973 szeptemberében alapították a város fiataljai, diákok, katonák, akik érdeklődtek a néptánc után, s gyakorolni szerették volna azt. Nevét a Lentin is keresztül folyó Kerka patakról kapta. Eleinte a próbákat a Gimnázium (a mai Gönczi Ferencz Gimnázium és SZKI) tornatermében tartották, majd a művelődési központ megépítésével odaköltöztek.

Az együttest akkoriban a Művelődési Ház működtette a Kereskedelmi Szövetkezet (KERSZÖV) támogatásával. A táncosokat lelkes amatőr zenészek kísérték: Zúgó szilárd, Pacsa Dezső, János Gyula és Zsohár Gyula.  Az együttes tagjai között szép számmal voltak diákok, valamint katonák is. Hagyományos szerepléseken Lentiben és környékén, fesztiválokon és bemutatókon kívül a Honvédség kulturális bemutatóinak is állandó résztvevői voltak.

1973 és 1997 között az együttes vezetői voltak:

  • Kardos Tibor
  • Gerencsér Zoltán
  • Tímár László
  • Császár István
  • Sepsi István
  • Orsovszky István
  • Takács Mária

1997-ben a Kerka Táncegyüttes vezetését Kiss Norbert György vette át, s a mai napig lelkiismeretesen látja el az ezzel járó feladatokat. Jelenleg közel 30 fő (16-33 év közötti lelkes lenti és környékbeli fiatal) alkotja az együttes aktív létszámát. Az együttes az archaikus Kárpát-medencei parasztfolklór eredeti formában való színpadi megjelenítésére törekszik. Az autentikus néptáncok elsajátítása és színpadra vitele a fő céljuk, de táncszínházi darabok is gyakran színteret kapnak mindennapi munkájuk során. Repertoárjukban szerepelnek erdélyi és magyarországi magyar, cigány és román táncok egyaránt.

Az elmúlt időszakban a Kerka Táncegyüttes számos elismerést tudhat magáénak, köztük a Zala Megyei Közgyűlés Nívódíját, valamit a Zala Megyei Prímadíjat (2012) is. Középiskolás táncosai több mint egy évtizede folyamatosan részt vesznek a Helikoni Ünnepségeken, ahol 2 arany, 2 ezüst, 1 bronz minősítést is elértek már. Az Országos Ifjúsági Szóló táncversenyen többször is eredményesen szerepeltek, s volt, aki a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Az utánpótlás csoport – azaz Kiskerka - 2016-ban a „Felszállott a páva” című televíziós vetélkedőben eljutott a regionális selejtezőig. Megyei és regionális versenyeken a táncosok kisebb-nagyobb sikerekkel, folyamatosan részt vesznek. 2019-ben, mint kulturális örökség felvételt nyert a Lenti Helyi Települési Értéktárba, és a Zala Megyei Értéktár Bizottság a Kerka Táncegyüttes nemzeti értéket felvette a Zala Megyei Értéktárba is.

A Kerka Táncegyüttes jelenleg is fontos szerepet játszik Lenti és vidékének kulturális életében, Göcsej és Őrség rendezvényeinek rendszeres fellépői.

Áldozatos munkájuknak köszönhetően és annak elismerése képpen eljutottak a kontinens, illetve Ázsia második legnagyobb nemzetközi folklórfesztiváljára, Bursába (Törökországba). Részt vettek még: dél-franciaországi, portugáliai, belgiumi, olaszországi, horvátországi, ausztriai, macedóniai, szlovéniai, erdélyi fesztiválokon is.

A Kerka Táncegyüttes életében és működésében fontos szerepet tölt be a gyerekek képzése és oktatása, melyre nagy hangsúlyt fektet az együttes jelenlegi vezetője. Véleménye szerint a néptánc lehetőséget nyújt a gyerekek mozgásműveltségének és mozgáskultúrájának sokirányú fejlesztésére. A néptánc-oktatás feladata, hogy a magyar néptánc és a népi kultúra iránti érdeklődést elmélyítse a gyerekekben. A táncokon keresztül megismerjük a hagyományainkat, a magyar nép táncait, a táncok lépésanyagát, jellegzetességeit, stílusát. Megismerteti a gyerekekkel a táncokhoz kapcsolódó énekeket, zenei kíséretet. Időtálló értékek közvetítésével hozzájárul a gyermekek ízlésének, kritikai érzékének fejlesztéséhez. Az együttes utánpótlásának bázisát az iskola rendszerű néptánc oktatásban résztvevő tanulók alkotják. A néptáncot tanuló gyermekek létszáma megközelíti a 100 főt.